Exista paradis in Vest?

riccardo-scamarcio1De cand incepi sa urmaresti filmul lui Costa-Gavras, „Paradis in Vest”, te izbeste frumusetea personajului principal, Elias interpretat de italianul Riccardo Scamarcio. Aliura sa exotica si salbatica iti trezeste cele mai nebanuite fantezii in timp ce ochii lui de un verde patrunzator te hipnotizeaza din prima clipa.

Ulise al zilelor noastre
Elias este un personaj induiosator. Emana o naivitate si un aer copilaresc care te fac sa il indragesti din primul moment. Elias este un Ulise al zielelor noastre. De aceasta data, eroul nostru, un emigrant dintr-o tara saraca, nu mai vrea sa se intoarca acasa ci, dinpotriva vrea sa-si croiasca calea spre Paradis si unde se poate afla acest loc minunat decat in occident, la Paris mai precis.

Cand ajunge in Orasul Luminilor, Elias are un plan: sa lucreze pentru un magician care l-a invitat, in gluma, sa ii vada spectacolul la hotelul Lido. Fara nici un suport material, Elias porneste in aventura vietii sale.

Drumul lui ii prilejuieste intalnirea cu diverse personaje. Femeile il vor iar barbatii il invidiaza pentru frumusetea sa impunatoare.

Ce-si doresc femeile?

Ca un caine speriat care cauta mancare si adapost, protagonistul se abandoneaza fiecarui individ care ii se iveste in cale si care pare dispus sa il ajute. Chiar daca intentiile unor indivizi nu sunt tocmai ortodoxe, Elias nu se descurajeaza si nimic nu-l face sa renunte pentru a-si indeplini visul.

Cum era de asteptat, personajele feminine cu care intra in contact, se lasa cucerite de senzualitatea si inocenta lui Elias, care nu prea pare constient de faptul ca natura a fost extrem de generoasa cu el.

Atunci cand o turista nemtoaica, trecuta de varsta a doua, ii face avansuri, Elias se sperie. Cu toate astea cedeaza, descoperindu-si, apoi, latura erotica.

Parisul, doar o trista iluzie

Elias se incapataneaza sa ia mereu oamenii de buni. Cu toatea astea, primeste cea mai dureroasa lectie din partea celui de la care se astepta cel mai putin: Magicianul. Atunci cand in sfarsit il intalneste, Elias isi simte sufletul zdrobit. „Am venit la Paris sa va vad”, la care acesta ii raspunde sarcastic „Ei bine, m-ai vazut”, dupa care pleaca nepasator.

Autor: Laura Dudau
Foto: IMDB

Tags: , ,


Leave a Reply