Adio Liz Taylor!

Faimoasă pentru ochii ei de culoarea safirelor şi pentru figura de o simetrie perfectă, Elizabeth Taylor şi-a cucerit locul în istoria filmului şi a frumuseţii altături de Mariln Monroe, Greta Garbo şi alte legende ale marelui ecran. Considerată una dintre cele mai frumoase, talentate şi bogate actriţe din toate timpurile, fericirea a ocolit-o dintotdeauna pe Liz Taylor. Măritată de opt ori, vedeta a fost victima violenţei domestice şi a propriului abandon.  În cele din urmă, căsniciile eşuate, drogurile şi alcoolul au lăsat urme grave, la propriu şi la figurat, în inima actriţei.

Elizabeth Taylor a părăsit această lume la vârsta de 79 de ani. Sirena marelui ecran a încetat din viaţă în urma unei probleme cardiace, în spitalul Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles. Vedeta se lupta cu această problemă de sănătate încă din noiembrie 2004.

A star is born!

Copilul actor,  Liz Taylor a cunoscut celebritatea la vârsta de 12 ani, cu pelicula „National Velvet”. Acest prim succes nu era decât rezultatul unui lung şir de eforturi depus cu asiduitate de mama actriţei, Sara Taylor.

Frumoasa actriţă americană Sara a renunţat la o cariera în lumina reflectoarelor pentru a se dedica mariajului cu Francis Taylor, la New York, în 1926. Cuplul s-a mutat la Londra în 1929, când Francis a devenit managerul unei galerii de artă. În familia Taylor au venit pe lume mai întâi un băiat, Howard, în 1929 şi apoi fetiţa, Elizabeth, în 1932.

Apariţia copilei cu părul negru ca de abanos, pielea alba de porţelan şi ochii strălucitori de culoarea safirelor au marcat viaţa fostei actriţe. Chiar din primele zilele ale micuţei, Sara a decis ca Elizabeth va fi un star de cinema.
Aşa se face că micuţa a Elizabeth, Kitten cum alintau cei din familie, a început să ia lecţii de dans şi canto la vârsta de doi ani.
La trei ani micuţa Taylor era deja familiarizată cu bunele maniere, ştia să salute şi să vorbească ca un adult, într-un cuvânt să se comporte „ca o lady” precum spunea mama ei.
Pe urmele lui Vivien Leigh

Obsesia mamei pentru celebritatea fiicei a mers pana într-acolo unde îi accentua în fiecare zi aluniţa de pe obraz, pentru ca Liz să fie comparată cu actriţa britanică Vivien Leigh.
Mai mult, Sara a lipit poze cu Leigh şi Elizabeth pe frigider pentru ca musafirii să remarce eventualele asemănări. „Oh! Elizabeth a pus pozele acolo”, obişnuia să mintă Sara, „Chiar credeţi că seamănă. Nici măcar nu am remarcat”, disimula cu falsă modestie, mama actriţei.

Păcatele tatălui, povara fiicei
Neglijat şi înşelat de soţie cu cel mai bun prieten, tatăl actriţei, Francis se îndepărta tot mai mult de familie, refugiindu-se în alcool.
Problemele tatălui vor avea repercusiuni în viaţa fiicei care se va lupta cu acelaşi demon. Într-un talk show moderat de Oprah Winfrey unde Elizabeth a participat însoţită de bunul ei prieten, Michael Jackson, vedeta s-a plâns că a fost un copil abuzat. Însă spre deosebire de regretatul rege al muzicii pop, regina marelui ecran era victima unei traume psihice: lipsa de implicare şi absenţa tatălui său.

Pisicuţa pe acoperişul fierbinte

Viaţa familiei Taylor avea să se schimbe dramatic în 1939, când, în preajma celui de al doilea război mondial, au decis să se mute peste ocean. Era de la sine înţeles că familia Taylor nu putea locui în alt oraş decât Los Angeles. Instalată în cetatea filmului, mama actriţei, Sara, era neobosită în a trage sfori pentru ca fiica să obţină o audiţie pentru un film.

Chiar şi după succesul cu Naţional Velvet, eforturile mamei despotice nu s-au oprit. Mai mult, doamna Taylor s-a transformat în impresarul, antrenorul şi coşmarul lui Elizabeth.

După ce a semnat contractul cu studiourile MGM, Sara obişnuia să-şi sperie fiica ameninţând-o cum că orice greşeală i-ar putea fi fatală, distrugând tot ce a construit până în acel moment.

Prin urmare micuţa vedetă se simţea probabil precum titlul unuia dintre filmele sale celebre „Pisica pe acoperişul fierbinte”. Sara îşi urmarea fiica pe platourile de filmare având grijă ca toată lumea să afle când Liz făcea o greşeală. Nimeni nu se aştepta la perfecţiune de la o actriţă atât de tânără, nimeni în afară de mama ei.

Astfel micuţul star de cinema s-a trezit prizonier într-o lume în care nu era nici copil nici adult. Singurii prieteni ai vedetei erau animalele de companie printre care şi o veveriţă numită Nibbles.

La vârsta de 14 ani, Elizabeth a îndrăznit să îi ceară mamei sale să fie lăsata să se joace  cu alţi copii de vârsta ei. „Dar tu nu eşti un copil obişnuit! Slavă Domnului” a izbucnit Sara. „Ai o responsabilitate nu doar faţă de familie ci de faţă de ţară şi de lumea întreagă”, şi-a admonestat mama copilul.

Astfel avansa cariera actriţei copil strivită de ambiţia mamei şi nepăsarea tatălui.

Va urma!

Tags: , , ,


One Response to “Adio Liz Taylor!”
  1. cristina says:

    deseori marile succese vin ca urmare a unor mari sacrificii.

Leave a Reply